Geslaagd examen

Wie gaat studeren wilt uiteindelijk ook een geslaagd examen afleggen. Want hoe je het nu ook draait of keert, het is niet alleen de legitimatie voor wat je in de studentenstad hebt uitgestoken, het is vooral de bekroning van de investering van jouw werk, energie en geld.

Sommige studenten hebben het er moeilijk mee en denken dat slagen op een examen van onzekere factoren afhangt. “Je moet er geluk mee hebben”, zeggen ze dan.
Dat is niet waar. Je heb gewoon een goed systeem nodig dat je kan gebruiken om te studeren en om het examen af te leggen.

Wanneer je het vak ingestudeerd hebt, ben je al in de helft. Je hebt het grote werk gedaan. Je kent het vak. Nu komt het er ook op aan de examinator te tonen dat je vak kent. Je kan je kennis vergelijken met een mooi, kwalitatief product. Als je dat nu gaat verkopen in een discountwinkel, in een witte doos, zonder logo en op een nietszeggende plaats, wordt het heel moeilijk er een mooie prijs voor te vragen. Wanneer je datzelfde kwaliteitsproduct aanbiedt in een aantrekkelijke winkel, met een luxueuze verpakking, een lintje er rond en met een goede verkoopsploeg kan je gewoon veel meer verdienen.

Hoe zorg je er nu voor dat jij ook toont dat jij je vak kent? Zoals het chocolademerk waar hordes toeristen een halve dag voor naar een andere stad reizen? Wel, op een schriftelijk examen kan je een aantal basisregels in gedachte houden.
Voel je bijvoorbeeld nooit verplicht de hele antwoordruimte helemaal op te vullen. Een kort antwoord, recht op de vraag, levert meestal meer punten op dan lang rond de pot draaien. Schrijf ook een korte inleiding. Eén zin kan genoeg zijn. Dat is gewoon aangenaam voor wie de examens moet corrigeren. En die persoon geeft ook de punten. Schrijf het antwoord in je eigen woorden maar gebruik de kernwoorden uit de cursus of de les van de docent. Dikwijls geeft degene die de examens nakijkt punten per kernwoord dat er gelezen wordt. Schrijf ook leesbaar, maak korte, actieve zinnen en lees je antwoord na.
Het is ook niet verboden hier en daar een word te onderlijnen. Degene die een hele stapel examens moet nakijken zal je dankbaar zijn. Jij geeft hem immers een beetje van zijn nachtrust terug.

Wat mooi en aantrekkelijk gepresenteerd wordt brengt dus meer op dan wanneer er geen aandacht aan de verpakking besteed wordt.
Denk daarom ook aan een goede presentatie voor een geslaagd examen. Zorg dat je niet alleen voorbereid bent maar dat dat ook zo lijkt!

Een gedachte over “Geslaagd examen

  1. […] Wanneer je nu al heel wat moeite investeert om je studies en examens goed voor te bereiden moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat dat op het moment van het examen duidelijk blijkt. Er is immers een verschil tussen voorbereid zijn en voorbereid lijken. Het is jammer wanneer jij je tijd en energie in je studie investeert, voorbereid bent maar dat dat gewoon niet tot uiting komt. Daarom maakten wij ook hier een artikel over. Dat vind je via deze link. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s