Wat kost studeren

Studeren brengt heel wat kosten met zich mee. Je begint aan een nieuwe activiteit, je hebt er materialen voor nodig, je gaat een kot huren en wilt toch af en toe ook nog een pintje kunnen gaan drinken.

Hoeveel dat nu precies kost is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van tal van factoren. Zo zijn studieboeken voor de ene richting duurder dan voor een andere of is de prijs van het ene kot de prijs van het andere niet.
Volgens een recente studie kost studeren aan de universiteit voor 1 jaar zo’n goeie 10.000 euro. Deze schatting lijkt nog aan de lage kant. Ze gaat er bijvoorbeeld van uit dat je erin slaagt een goedkope studentenhuisvesting van de universiteit te verkrijgen, ze houdt geen rekening met de aankoop en het abonnement van een GSM en doet alsof men maar 9 maanden per jaar studeert. De werkelijke kost kan dus heel wat hoger uitvallen.

Daarom is het goed om op voorhand een plan te maken, het plan Goedkoop studeren, zeg maar. Je kan budgetteren hoeveel je per maand aan bepaalde producten wilt uitgeven, je kan onderzoeken of je aanspraak kan maken op een studiebeurs of je kan werken en studeren combineren.
Natuurlijk moet je ook aan de andere aspecten van je studentenleven blijven denken. Zo moet je regelmatig heel wat uren aan je studie en naar de les gaan besteden en moet je ook contact houden met je medestudenten en vrienden.
Deze site geeft je heel wat tips hoe je al deze aspecten van het studentenleven  kan blijven combineren. Geniet ervan! Het is jouw studententijd en zo is er maar één.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s