Hoe studeren

Er zijn mensen die denken dat studeren moeilijk is. Anderen vinden dan weer dat het vanzelf gaat. En er zijn er maar weinigen die weten hoe het nu eigenlijk werkt.

Weet je nog hoe je leraars, vroeger, de juf en misschien zelfs je moeder altijd maar zeiden dat je iets eerst moest begrijpen? Ze hadden gelijk. En ze hebben dat nog steeds. Als je iets begrijpt wordt studeren een fluitje van een cent. Maar, zal je misschien opmerken, hoe werkt begrijpen dan? Anders ben je nog geen stap dichter.

Wel, laten we een voorbeeld uit de Nederlandse grammatica nemen. Anderstaligen hebben moeite met al onze voorzetsels. Je zal wel begrijpen dat er een enorm verschil is tussen “de appel valt uit de boom”, “de aap klimt in de boom” en “Jan gaat naar de boom”. Ik hoor het je al zeggen. Dat is gewoon simpel. Je zou het zelfs gaan uitbeelden als ik je zeg dat ik het niet begrijp. Of er een tekeningetje bij maken.

Dat is ook precies hoe begrijpen werkt. Je ziet het gewoon voor je en je ziet het verband tussen de elementen. Net zoals je “appel”, “boom” en “uit” kan gaan uitbeelden of tekenen. Met een pijl van de boom naar beneden om “uit” duidelijk te maken.
En wanneer een professor plots vertelt over de gulden snede of de stelling Pythagoras vinden we dat ineens moeilijk.

Dat komt omdat we het abstract vinden. We vinden het moeilijk om het ons voor te stellen. We denken dat we dit niet meer kunnen tekenen. En dus kunnen onze hersenen niet begrijpen.
Als we iets willen begrijpen moeten we dus op zoek naar de basisafbeeldingen. Zoals “appel”, “boom” en “uit”. En die kunnen we overal vinden. Soms vind je goede boeken die fysica of chemie met stripverhalen uitleggen. Of sinds vind je goede schema’s economie en aandelenconstructies in de krant. Of vind je prima afbeelding met Google Images. Teken ze over of leg hiervan een archief aan. Het is de basis die begrijpen eenvoudig maakt.

Pythagoras en de gulden snede dan? Neem even de tijd en bekijk de film… Ik wed dat jij het morgen aan een zesjarige kan uitleggen. Jij hebt het dus begrepen!

Advertenties

Een gedachte over “Hoe studeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s