Stuvia samenvattingen

Stuvia is een website waar je de samenvattingen die jij van een cursus maakte aan andere studenten kan verkopen en zo nog wat kan bijverdienen met je studiewerk.

Stel je het even voor. Je werkt hard om een vak helemaal te begrijpen, je zorgt dat je echt helemaal begrijpt, je legt het examen af en dan… Gaat al je werk dan gewoon de prullenbak in, de stoffige onderste boekenplank op of naar die externe harde schijf waar je nooit meer naar kijkt?

Je werk heeft inderdaad gediend voor het doel waarvoor je het gemaakt hebt maar je kan er nog meer uithalen. Je kan er een stukje van je vakantie financieren door het te verkopen. Zo krijgt je werk nog een tweede leven. Jij verdient er wat mee en iemand anders wordt voor een prikje geholpen. Stel immers dat jij je samenvatting voor de symbolische prijs van 5 euro aanbiedt en ze 200 keer kan verkopen. Dan verdien jij 1.000 euro. Daarmee betaal je een mooie vakantie. En je moet er niet eens iets voor doen. De samenvatting heb je immers al gemaakt en verkopen doe je via het internet.

Natuurlijk mag je alleen werk dat je zelf gemaakt hebt verkopen. Het letterlijk uittypen van een les gegeven door een professor is zoals het kopiëren van een boek van die professor. Dat zou een schending van het auteursrecht zijn en dat is verboden. Wanneer je, op basis van je leerstof, een eigen samenvatting of een eigen schema maakt, creëer je iets origineels en dat mag je wel verkopen. Er bestaan toch ook tientallen boeken over de financiële crisis. Het thema is hetzelfde maar de auteurs schrijven niet af van elkaar. Elk boek is origineel en wordt ook in een boekenwinkel verkocht. Op het internet is dat niet anders.

Op de Stuvia website kan je ook samenvattingen die andere studenten maakten kopen. Ook dat kan je soms helpen maar pas daar wel voor op. Niet alleen zijn binnenwegjes en trucjes zelden de beste oplossing voor een probleem, bedenk hier ook dat je de cursus niet zelf begrepen hebt. Je hersenen hebben de leerstof dus nog niet verteerd en er nog geen eigen ‘mentale foto’ van gemaakt. Elders op deze site lees je dat dat nu net de essentiële stap in het hele studieproces is.  Zo geven samenvattingen die je niet zelf gemaakt hebt een vals gevoel van veiligheid. Het lijkt alsof je minder werk gaat hebben maar schijn bedriegt. Je zal er meer in plaats van minder tijd voor nodig hebben om ze te memoriseren.

Gebruik dus je eigen hersenen en maak je samenvattingen en schema’s zelf. Terwijl je dat doet ga je immers door de begrijpfase en zonder deze fase wordt de rest van je studiewerk een zware opgave. Soms kan een samenvatting van iemand anders je wel een duwtje in de rug geven. Neem dan gerust een kijkje.
Pluk, aan de andere kant, de vruchten van je werk en geef het een tweede leven. Verkoop het zonder veel moeite op Stuvia en geniet ervan. Op vakantie of op die nieuwe sofa die je zo kon kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s