Mindmap maken

Een mindmap is een soort diagram dat je opbouwt rondom een centraal kernwoord. Daarrond noteer je de kernwoorden die er direct mee in verband staan en rond elk van die woorden groepeer je opnieuw belangrijkste woorden bij die thema’s. Verbanden tussen de kernwoorden kan je met lijnen en pijlen weergeven.

Als je bijvoorbeeld een tekst moet verwerken over de politiek-juridische organisatie van België, zou je in het midden van je blad het begrip ‘België’ kunnen zetten. Daarrond kunnen dan de woorden ‘federale staat’, ‘deelstaten’ en ‘territoriale onderverdelingen’ komen. Rond het woord ‘deelstaten’ kan je dan weer ‘gemeenschappen’ en ‘gewesten’ plaatsen. En rond het woord ‘gemeenschappen’ kan je de Vlaamse, de Franse en de Duitse Gemeenschap plaatsen.
Zo krijg je een schema met het belangrijkste woord in het midden en de verdere onderdelen van je tekst er netjes rond heen.

Het is een prima instrument om overzicht over grote structuren te bewaren, om creatieve processen te faciliteren of presentaties te structureren.

In deze video toont Tony Buzan, de grondlegger van de techniek, hoe het werkt:

Je kan de woorden in je mindmap ook vervangen door symbolen of kleine tekeningen en de kleuren gebruiken voor de lijnen tussen de verschillende elementen. Zo heb je nog meer aan de techniek. Wanneer je de begrippen in beelden gaat uitdrukken je het steeds beter en gemakkelijker begrijpen. Ga het maar eens na; “Een auto heeft 4 vier wielen en een stuur.” Natuurlijk begrijp je die zin. Maar hoe komt dat? Gewoon omdat je die vier wielen en het stuur ziet. En waarschijnlijk hebben je hersenen de elementen zelfs al aan elkaar gelinkt tot een auto. Denk nu even aan iets anders. En nu terug: “vier wielen en een stuur”. En ja daar zie je die auto weer aan je geestesoog voorbij komen. Je hebt het dus ook al gememoriseerd.

Hoe meer je mindmap dus een tekening wordt, hoe beter je de leerstof gaat begrijpen. En gemakkelijker memoriseren wordt. Experimenteer daarom met mindmapping, leg de structuur ervan vast en teken! Denk daarna terug aan je tekening en ja hoor… je ziet het weer voor je. Begrijp je nu hoe je, na wat oefening, 200 bladzijden per uur kan herhalen?
Het vraagt oefening maar het is de moeite meer dan waard.

Een nadeel van mindmapping is dat het heel veel papier kan kosten eer alles netjes gestructureerd op papier staat. Telkens wanneer je een element aan je schema wilt toevoegen, zal je immers je lay-out moeten herorganiseren. Dat is waarom velen ermee stoppen, ondanks de fantastische resultaten die het oplevert. Een hele avond tekenwerk weggooien omdat je iets wilt toevoegen. Pfffff…

Om al dat tijdverlies te vermijden kan je mindmap software gebruiken. Je slaat elk deel van je schema of tekening netjes op op je computer en brengt ze later samen. Ook verkleinen en vergroten wordt kinderspel. En die software hoeft je zelfs niets te kosten. eMindMaps is zo’n gratis pakket. Start dus nu mindmap maken gratis. Het is een creatieve manier om met de leerstof bezig te zijn. Je gaat er beter door begrijpen en verbanden leggen en bovendien start je zelfs al met memoriseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s