Doelstellingen formuleren en behalen

Veel studenten nemen zich voor om geweldige examens af te leggen. En ze weten dat studeren daarbij helpt. Maar toch krijgen veel studenten ook last van stress. Sommigen vragen zich dan af ‘Wat als het niet lukt?’. Wat kan je daar aan doen? Hoe bepaal je motiverende doelstellingen? En hoe werk je daarnaartoe?

Eigenlijk is het antwoord eenvoudig. Om je doelstellingen te realiseren moet je je richten op succes.

Omdat dat het gemakkelijkste is,  beginnen we eerst bij het tegendeel. Stel dat je je graag slecht wilt voelen. Dan moet je maar even terugdenken aan iets dat je vroeger overkomen is en waardoor je je slecht voelde. Als je er even over blijft denken, komt het slechte gevoel weer helemaal terug. Wanneer je eens minder goeie punten op een bepaald vak haalde, zal je telkens wanneer je daaraan terugdenkt gaan twijfelen aan je capaciteiten als student. Het wordt verleidelijk om dan te denken dat je het niet kan.

Dat is eigenlijk gewoon absurd. Er is geen enkele reden om te denken dat je iets niet kan omdat het een keer mis gaat. Walt Disney werd 302 keer afgewezen voor hij zijn idee gefinancierd kreeg. Kolonel Sanders, de grondlegger van het Kentucky Fried Chicken imperium, had er 1.009 keer voor nodig. Edison had zelfs jaren nodig om de gloeilamp uit te vinden. Elke keer wanneer dat niet lukte, leerde hij daaruit dat hij zijn methode nog verder moest perfectioneren.

Deze voorbeelden laten zien waarom het belangrijk is om je gedachten te beheersen. Als zij besloten hadden dat ze het ‘dus niet konden’, waren vele grote succes verhalen er nooit gekomen. Bovendien is het bijna zeker dat jij geen 1.009 pogingen zal nodig hebben vooraleer jij slaagt. En ook geen 302.

Wanneer je je richt op een positief doel, voel je je niet alleen beter, je zet ook al een stap in de richting van het resultaat. Maak daarom een duidelijk beeld van je doel en weet wat je wilt. Beeld je alvast in dat je in juni verneemt dat je met glans geslaagd bent. Denk bijvoorbeeld aan je droomvakantie met je lief naar een tropisch eiland waarvoor je ouders dan misschien wel een stukje meebetalen. Fantaseer er gerust al wat over. Verbeeld je zo veel mogelijk details. Dat is een prima motivatie. Er even aan terugdenken zal je helpen wanneer het even moeilijk wordt.

Deel nu je doel verder op in kleinere stapjes. Elk hoofdstuk dat je afwerkt en elk examen dat goed verloopt geeft  je wel ergens een succes gevoel. Zoek eens uit hoe jij dat precies ervaart. Gebruik het. Het motiveert om verder te gaan. Het zijn allemaal aanwijzingen dat je op goede weg bent en dat je het wel kan. Blijf je vorderingen bijhouden en je ziet na een tijdje gemakkelijk in hoe snel je nog beter wordt. Beloon jezelf regelmatig en geloof in jezelf, zelfs als je nog geen resultaten kan zien. De beloning daarvan zal zijn dat je ze zal gaan zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s