Welke studie past bij mij

Het is dus zover. Je gaat studeren in Leuven. De mensen lijken plots heel wat van je te verwachten. Je gaat naar een nieuwe stad, je maakt nieuwe vrienden, je gaat op kot en je moet nu ook nog kiezen wat je gaat studeren. Want je moet dat diploma behalen. En studeren wordt alsmaar duurder. En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijg je dan ook elke dag nog te horen dat mensen met “dit” diploma “goed zitten” en mensen met “dat” diploma “maar niet aan werk geraken”.
Hoe kies je dan een studie die bij je past?

Deze eenvoudige stappen kunnen je daarbij helpen:

– Stap 1: Vertrek vanuit jezelf.
Heb jij al eens rustig nagedacht wat je zelf het liefste wilt gaan doen in je leven? Dus niet gewoon wat mama, papa of die docent van vorig jaar aan je opdrongen maar wat jij het liefste wilt. Studeren is soms ook een project waarin je veel tijd en energie moet investeren en dat moet jij doen. Wanneer je bovendien stappen zet naar een doel dat jij zelf graag wilt bereiken, zal dat je veel beter motiveren dan wanneer dat doel je opgelegd is. Denk maar eens aan je hobby. Zelfs wanneer je doodmoe bent zal je nog met plezier naar die dansles gaan. En zelfs al is gaan trainen op zaterdagmorgen er echt wel over, omdat jij zelf hebt gekozen om te gaan voetballen, neem je het er gewoon graag bij. En telkens wanneer jij beter wordt, voelt dat als een persoonlijke overwinning.
Zo gaat dat ook met studeren. Vertrek daarom met je af te vragen wat jij graag wilt doen, wat jou interesseert en welk beroep jij het liefste zou uitoefenen. Denk dus na over welke vakken vroeger je “lievelingsvakken” waren en waar je spontaan met mensen over begint te praten of boeken over leest. Wees niet tevreden met een antwoord zoals “ik hou niet van wiskunde” maar bedenk wat je wel motiveert. “Ik houd het allermeeste van talen” is een prima uitgangspunt. Bedenk ook even welke jou “droombaan” zou worden, als alleen jij zou mogen kiezen.
Neem nu eerst de tijd voor jezelf. In stap 2 kijken we wel naar de andere criteria.

– Stap 2: Bekijk het aanbod. 
Nadat je heel goed weet wat jij wilt, kan je gaan rondkijken welke studierichting er aansluit bij jouw passie en interesse. Om je hierbij te helpen hebben alle universiteiten en hogescholen een overzicht van de opleidingen die zij aanbieden op hun website. In deze fase kan je ook vrienden, je ouders of je vroegere docenten om tips vragen. Moest je nog moeite hebben om een lijst met studiekeuzes op te stellen die bij je interesses passen, kan je nu eventueel een online gratis studiekeuzetest invullen.

– Stap 3: Selecteer in het aanbod. 
Nu jij weet wat jou motiveert en je gewapend bent met een lijst van mogelijke studiekeuzes wordt het tijd om kritisch te worden. Ga daarom na welke vakken er precies in die richting gegeven worden of hoe er wordt les gegeven. Neem contact op met oud-studenten van die richting als jij er kent, ga naar infodagen en verzamel zo veel mogelijk informatie. Nu kan je ook selecteren op carriereperspectieven. De website van VDAB kan je daarmee helpen. Maak van de lijst, die je in stap 3 aanlegde, een shortlist op basis van wat jij wilt en wat je realistisch lijkt. Als je vroeger niet goed was in een vak kan je dat nu best afselecteren.

– Stap 4: Maak je keuze.
Nu weet je heel goed wat jou boeit en motiveert en heb je een korte lijst met mogelijkheden. Moest enkel jij het voor het zeggen hebben en moest jij een “magische truc” weten om alles te kunnen studeren wat jij maar wilt worden, wat zou je dan kiezen? Die “magische truc”, een techniek om te studeren en briljante resultaten te behalen, geven we je op deze website alvast cadeau.
Bespreek voor en tegens met je omgeving en neem nu een beslissing. De beslissing kan dus enkel van jou komen, al mag je omgeving je zeker mee adviseren. Zo heb je alvast ook een groep supporters voor tijdens je blokperiodes.

Moest je het nog steeds moeilijk vinden om een keuze te maken, doorloop de stappen dan gewoon opnieuw en, als je een keuze gemaakt hebt, wensen wij je alle succes. Op deze website zal je nog massa’s andere informatie vinden om er een prachtige tijd als student van te maken. Met mooie resultaten op alle vlak!

Een gedachte over “Welke studie past bij mij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s