Waar studeren

Studeren kan je eigenlijk bijna overal doen. Wanneer de blokperiode weer aanbreekt heb je studenten die terug naar huis gaan. Zij willen kunnen werken in een routine met de voordelen van een mama die drie keer per dag eten op tafel zet en naar hun luistert wanneer het even wat minder vlot gaat. Daarnaast hoor je soms ook dat sommige studenten in het klooster gaan blokken. Voor hun zijn de routine en het idee dat er niets anders meer bestaat naast studeren belangrijk. En tenslotte heb je ook een grote groep studenten die gewoon in Leuven blijft. Voor die laatste groep zetten we hier de mogelijkheden op een rijtje.

Natuurlijk kan je in de beslotenheid van je eigen kot studeren. Je voelt je er goed, je hebt je eigen materiaal er bij de hand en niemand bepaalt wanneer jij wat moet doen. Wanneer andere studenten in jouw studentenhuis ook op kot blokken kan je elkaar steunen tijdens jullie pauzes, samen koken en af en toe samen een avond wat anders doen. Wanneer de leden van een groep elkaar steunen zijn de resultaten van de leden dikwijls beter dan zonder die groepssteun. Studeren op je eigen kot is dus goede formule. Blijf er gewoon op letten dat je enkele keren per dag wat met anderen doet.

Je kan er ook voor kiezen om elders en eventueel in groep te studeren. Ook dat heeft tal van voordelen. Nu heb je niet alleen een groep van mensen die elkaar steunen, je kan ook bij elkaar terecht met je vragen wanneer er iets niet helemaal duidelijk is. En ook voor ontbrekende nota’s ben je snel gedepanneerd.

In Leuven vind je tal van plaatsen waar je samen met anderen ongestoord kan werken.
Om een groepswerk voor te bereiden is de bar van kunstencentrum STUK in de Naamsestraat een ideale plek. Met de lange houten tafels en het terras op de trappen in de zomer is dit een ideale plek om samen af te spreken.
Wanneer het mooi weer is kan je ook kiezen om te studeren in het park. Het St. Donatus stadspark zit vanaf eind april eivol met blokkende studenten. Heb je het wel graag wat rustiger? Neem dan eens een kijkje in de Kruidtuin of één van de kleine, voor vele studenten onbekende parken zoals: Het Dijlepark of het Wolvepoortpark. Dat laatste vind je tussen de Naamsestraat en de Parijsstraat, ter hoogte van de faculteit economie. Natuurlijk kan je ook afzakken naar Arenberg park, aan het Arenbergkasteel, net buiten Leuven.

Ook de vele Leuvense bibliotheken zijn een prima verzamelplaats voor blokkende studenten, al is het er soms een beetje rumoerig. Naast de centrale bib heb je de vele bibliotheken per faculteit. Studeren in je eigen faculteitsbib heeft het voordeel je gemakkelijk even wat kan opzoeken. Je hebt immers alle boeken bij de hand. De KULeuven heeft een handige tool op haar website om meteen een overzicht van de bibliotheken en de bezettingsgraad ervan te krijgen. Sinds kort heeft de universiteit ook een eigen leercentrum Agora opgericht waar je ongestoord of in groep kan werken, voorzien van alle technologie. Verder staat ook de stadsbibliotheek Tweebronnen, in de Diestsestraat, tot je beschikking met haar grote tafels op de eerste verdieping en een zonovergoten terras in de zomer.

Ook de vele koffiebars zijn een verzamelplaats geworden. De meesten van hen beschikken over gratis Wifi. Hier ben je best wel op tijd. Het kan er immers druk worden.
Tenslotte vind je, vlakbij het station, ook de KBC bib. Als student kan je er zelfs je honger stillen in het bedrijfsrestaurant. Omdat er slechts een 40-tal plaatsen ter beschikking zijn, moet je hiervoor wel reserveren. Dat kan je gewoon via de website van de bank doen.

Zo kan je werkelijk overal studeren. Zoek dus uit wat voor jou de meest stimulerende omgeving is en waar je ook een goed rendement haalt. Dat kan misschien in de beslotenheid van je eigen kot zijn, in de zon van een idyllisch park of omringd met alle moderne uitrusting van het leercentrum Agora. Controleer regelmatig het rendement dat je behaalt  op die studieplek en geniet ervan.
Wij wensen je alvast veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s