Fietsen in Leuven

Het Leuvense stadsbestuur ontmoedigt het gebruik van de auto in de Leuvense binnenstad. Zo worden, na een gedeelte van de Bondgenotenlaan en de Naamsestraat, meer en meer straten autovrij. Daarenboven kan je slechts voor een langere tijd in het centrum parkeren wanneer je over een bewonerskaart beschikt. En die krijg je enkel als je in Leuven gedomicilieerd bent.
Leuven is wel een echte fietsersstad. Voor en na de lessen zie je hele zwermen studenten zich verplaatsen met de fiets.

Overal in Leuven zijn er dan ook fietsenstallingen gebouwd. Je vindt ze bij elk belangrijk faculteitsgebouw en op de plaatsen waar veel studenten tegelijkertijd komen. Aan het station en, centraal in het Leuvense centrum, onder het rector De Somer plein vind je grote overdekte stallingsplaatsten. Die zijn helemaal gratis, behalve als je je fiets de ganse nacht in de parking van het De Somerplein laat staan. Beide parkings hebben ook een fietsherstelpunt waar je kleine reparaties kan laten uitvoeren of je banden kan laten oppompen.
Wanneer je je fiets op een niet-reglementaire plek achterlaat heb je deze “hinderlijk gestald”. De politie zal hem dan verwijderen.

Om veilig deel te nemen te aan het verkeer moet je fiets helemaal in orde zijn en moet je de regels respecteren. Goed werkende remmen, lichten en reflectoren zijn dus een absolute must. In sommige straten mag je maar in één richting rijden. De Leuvense politie controleert dit gericht en streng.

Om fietsdiefstallen te vermijden kan je je fiets laten registeren en worden er heel regelmatig graveeracties georganiseerd. Je fiets krijgt dat een uniek merkteken waaruit blijkt dat hij van jou is. Fietsdiefstallen kan je zelfs online aangeven bij de politie via Police on Web. De oude studententraditie waarbij studenten elkaars fiets “pikten” en uiteindelijk hun eigen fiets weer “terugpikten” bestaat dus niet meer en dat is misschien maar goed ook.

Er zijn tal van winkels waar je je zo’n tweewielig vervoersmiddel kan aanschaffen. Meestal zijn die niet bepaald goedkoop. Daarom ontstonden er ook alternatieven die beter bij prijs zijn.
Zo kan je via Velo ,de fietsendienst van de universiteit, een fiets huren of zelfs huurkopen. Voor zo’n goede 600 euro krijg je er fiets met een “onderhoudspakket”. Dat betekent dat je al een pakket met werkuren en bepaalde materialen hebt betaald bij de aankoop van je fiets. Zo zal het smeren van je ketting je niets meer kosten. Ook niet-studenten kunnen bij Velo terecht.
Jaarlijks wordt er door de preventiedienst ook een fietsenmarkt georganiseerd. Mensen verkopen er tweedehandsfietsen, handelaars hun toonzaalmodellen of einde reeksen, je kan er je fiets laten graveren en er is een voorlichtingsstand over fietsdiefstalpreventie. Hier kan je exemplaren bemachtigen voor een budget gaande van enkele euro’s voor een fiets die je dan nog volledig zelf moet oplappen tot enkele honderden euro’s voor een prachtexemplaar.

Voor een ruim aanbod aan accessoires aan scherpe prijzen kan je terecht bij DealXtreme. Van fietslichten, over fietstassen tot sloten, je vindt er werkelijk alles wat je nodig hebt om je fiets reglementair en veilig uit te rusten voor het Leuvense verkeer. We zeiden het immers al maar de politie waakt hier streng over en deelt boetes uit als je niet in orde bent. Via DealXtreme koop je meer dan 1.600 producten, tegen fikse kortingen en zonder verzendkosten. Bovendien geldt de “niet goed, geld terug”-garantie waarbij je kan kiezen voor een nieuw product of om je geld terug te krijgen. Het is dus niet voor niets dat DealXtreme zich de laatste jaren tot een razend populaire website ontpopte.

De stad Leuven en de universiteit doen er dus werkelijk alles aan om het gebruik van de fiets te promoten. En wie even zoekt kan de fiets en het bijhorend materiaal kan dikwijls voor een prikje op de kop tikken. Alleen trappen moet je zelf doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s