Studieplanning maken

Als student heb je natuurlijk tal van dingen te doen. je moet naar de les gaan, practica voorbereiden, afspreken voor een groepswerk, een presentatie maken, naar de winkel gaan, boeken kopen, 3 keer per dag eten, regelmatig met je vrienden afspreken, Leuven ontdekken en ga zo maar door. Het is dus geen wonder dat ook studenten ook een goed time management kunnen gebruiken. Meer nog een goede planning is een belangrijk deel van efficiënt studeren.

Hoe doe je dat nu, je tijd efficiënt beheren? Wij geven je er hier een systeem voor cadeau.

Ga eerst even zitten en neem er pen en papier bij. Schrijf eens alles op wat je vandaag gedaan hebt. Ga daarbij echt in detail. Als je bijvoorbeeld nog 20 minuten ‘gesnoozed’ hebt toen de wekker afliep, noteer die dan. Je wellicht ook een douche genomen en even tijd uitgetrokken voor een ontbijt. Misschien heb je daarna gewacht voor een bus of heb je even gesakkerd op het slot van je fiets. Noteer dat allemaal en noteer erbij hoe lang dat duurde.

Als je lijst volledig begint te worden is het tijd voor een volgende stap. Noteer bij elke activiteit of die voor jou en wat je vandaag wou doen belangrijk was en of het dringend was. Je hebt nu dus 4 kolommen op je blad. Eerst de activiteit zelf, dan je tijdsbesteding en dan of het belangrijk en dringend was.
Vergelijk nu eens even je tijdsbesteding met de kolom ‘belangrijk’. Het is hel menselijk dat wij de meeste tijd besteden aan wat het minst belangrijk is. En hoe meer stress mensen hebben, hoe meer ze ‘vluchten’ in onbelangrijke doen.

Schat dus regelmatig in of wat je nu aan het doen bent belangrijk en dringend is.
Is het niet belangrijk, dan kan je het zonder meer laten vallen. Je hoeft er zelfs geen tijd in te steken. Kijk eens hoeveel tijd er plots vrij komt.
Is het niet dringend? Dan kan het wachten. Misschien heb je morgen, volgende week of als het regent wel wat tijd over.

Op die manier kan je heel accuraat eerst doen wat er belangrijk en dringend is. Daarna doe je wat er belangrijk is maar nog niet dringend geworden is. Zo voorkom je stress. En dan kan je rustig kiezen welke van de niet belangrijke je dan weer wilt gaan doen.

Zo heb je steeds vrij om én te studeren én met vrienden af te spreken of te ontspannen. Gewoon door jezelf regelmatig 2 belangrijke vragen te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s