Onzekerheid overwinnen

Er zijn heel wat studenten die eigenlijk nog veel beter zouden kunnen presteren maar “geblokkeerd” zijn door faalangst. Wat valt daar nu aan te doen?

Laten we beginnen vanuit iets positiefs. Wie last heeft van faalangst heeft weinig zelfvertrouwen. En dat woord komt dan weer van 3 oude Germaanse woorden. Wat “zelf” betekent lijkt wel duidelijk. Het element “ver-” was vroeger eigenlijk “weder”. Tegenwoordig zou het equivalent “opnieuw” kunnen zijn. En “trouwen”, dat is nog steeds een band met iemand aangaan. Laten we “zelfvertrouwen” dus met andere woorden “altijd opnieuw een band met jezelf kunnen aangaan” en dus “weten dat je op je pootjes terecht komt” of gewoonweg “ervaring” noemen.
En dat is precies hoe je zelfvertrouwen opbouwt en vergroot. Je krijgt ervaring door iets veel te doen, zelfs als je daar fouten bij maakt.

Het is dus volstrekt normaal dat je studeren en examens afleggen in je eerste jaar aan het hoger onderwijs soms wat spannend vindt. Laat je daar zeker niet door uit je lood slaan. Na je eerste proefexamens zal je al een eerste keer kunnen zeggen “dat hebben we weer gehad”. Wat het resultaat ook is, geleerd heb je zeker. En je weet nu waaraan je je kan verwachten. Troost je als het resultaat nog niet helemaal is wat het zou moeten zijn. Dat komt wel. Einstein zelf was zelfs niet geslaagd in zijn laatste jaar in het basisonderwijs. En dat dat weinig wilt zeggen over hoe je het er daarna verder vanaf zal brengen lijkt met het voorbeeld over Einstein wel duidelijk. Bij proefexamens wilt het resultaat alleen zeggen hoeveel ervaring je nu al hebt. Uiteraard kan je nu gaan bijsturen als dat nodig is. Met een goed systeem, een goede studiemethode, dus kan je een zee van verschil overbruggen. Daarom geven wij je op deze website zo’n systeem cadeau, gratis en voor niets. Je vindt het in het artikel “Altijd geslaagd” via de knop in de rechterkolom, hiernaast. Al wat jij er nu mee moet gaan doen is oefenen. Zoals dat met elke techniek het geval is wordt je er immers enkel een krak in als je oefent.
En terwijl je dat doet worden je ervaring en dus je zelfvertrouwen weer wat groter. En in het volgende jaar zal er een heel stuk bijgekomen zijn.

En intussen? Wel, wijze coaches zeggen soms: “enjoy the beginner’s perspective, you’ll never have it again”. En ze hebben gelijk. Je studententijd in Leuven duurt maar enkele jaren dus geniet van elke fase ervan. En intussen groeit je zelfvertrouwen stap voor stap. Zo simpel is het dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s