Huurcontract studentenkamer

Wanneer je pas in Leuven aankomt moet je op zoek naar een studentenkamer. Alleen al een goede kamer vinden is niet gemakkelijk. Je moet je er immers thuis kunnen voelen, je moet er studeren, vrienden kunnen ontvangen en er goed kunnen slapen. Dat is al niet gemakkelijk. Als je een lichte slaper bent, neem je best geen kamer in de buurt van de Oude Markt, de eerste helft van de Tiensestraat of de Naamsestraat. Die kamers liggen centraal en zijn handig om vrienden te ontmoeten maar of je er ook een degelijke nachtrust hebt of kunt studeren wordt een hele andere vraag. In je zoektocht kan je gebruik maken van het advies van de huisvestingsdienst van de KULeuven. Je vindt hen in het centrum, in het Van Dalecollege, op de Naamsestraat 80. Wanneer je al wat langer meedraait in Leuven kan je de situatie zelf al meer inschatten of je netwerk van vrienden gebruiken om de kamer die je graag wilt te bemachtigen. Tegenwoordig bestaan er ook een aantal immokantoren die zich specifiek op studentenhuisvesting richten en ook op het internet bestaan er vele websites waar studenten een kot kunnen zoeken.

Wanneer je eenmaal jouw droomkamer gevonden hebt komt de volgende kat op de koord. Je moet nu een huurcontract ondertekenen. Belangrijk daarbij is dat je goed beseft dat je gebonden zal zijn door alles wat je ondertekent. Denk daarom goed op voorhand na wat je nodig hebt en waar je je toe wilt verplichten. Zo kan je in Leuven kamers huren voor 10 of 12 maanden. Omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat je ook elk jaar het “zomerkamp 2e zit” neemt, kan een contract voor 10 maanden beter zijn. Heb je wel eens een keertje pech, dan loop je het risico dat je voor die 2 maanden genoegen moet nemen met een andere kamer. Er bestaan ook huurcontracten waar alle kosten, zoals water elektriciteit en gas in de basisprijs verrekend zijn en er zijn contracten waar je alle bijkomende kosten apart en extra moet betalen. De gemiddelde prijzen variëren van 310 tot 450 euro per maand al naargelang hoeveel comfort er voor je belangrijk is. Best controleer je ook of de huur mag overdragen aan iemand anders. Stel dat je bijvoorbeeld een half jaar op Erasmus of stage in het buitenland wilt gaan, dan kan jij zelf ook een buitenlandse student zoeken en hem een half jaar in jouw kamer laten intrekken zodat jij het huurgeld niet zelf moet blijven betalen. Goed nalezen vooraleer je een contract ondertekent is dus de boodschap. Vergeet niet dat de huisvestingsdient je kan adviseren en modelcontracten ter beschikking heeft.

Ook bij het einde van je huurcontract kunnen er soms lijken uit de kast vallen. Er zijn verhalen legio van kotbazen die de waarborg op het einde van het jaar niet meer willen teruggeven of die plots excessieve kosten in rekening brengen. Vraag alleszins een bewijs van elke kost die je wordt aangerekend. Heeft het gebouw waar jij je kamer huurt een lift? Dan lijkt het logisch dat je mee betaalt voor de kost daarvan maar dan moet jij wel een copie van die factuur gekregen hebben en moeten de kosten correct verdeeld zijn over alle kamers in het gebouw.
Ben je het niet eens met de afrekening van de kosten op het einde van het jaar? Betaal dan dat gedeelte van je afrekening waarover je niet gaat discussieren en stuur de verhuurder een brief waarin je voor de andere kosten om verduidelijking of een oplossing vraagt. Deze brief verstuur je best aangetekend. Blijft een discussie niet opgelost? Dan kan je ook naar de huisvestingsdienst gaan en hen vragen in de situatie te bemiddelen.

Weet dus wat jij wilt, lees een contract goed voor je het ondertekent, controleer de afrekeningen en vraag hulp als dat nodig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s