Beginnen met studeren

Stel, je hebt binnenkort examens. Veel studenten vragen zich dan af wanneer ze moeten beginnen met studeren. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk voor ieder verschillend. Sommigen hebben druk nodig om efficiënt te kunnen werken, anderen juist niet. Zij werken beter zolang zij geen druk voelen. Natuurlijk begint de tweede groep beter wat vlugger dan de eerste. Toch zijn er een aantal elementen waar iedereen rekening mee moet houden om efficiënt te kunnen studeren. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Let op met afwachten tot het moment dat je druk voelt. Druk kan motiveren om efficient te zijn zolang ze niet tè groot is. Wanneer er te veel druk is, ontstaat stress. Door stress gaan mensen meer gevoelsmatig te werk. Je hoort dat in uitdrukkingen zoals “de druk voelen”. Op zich is daar niks mee maar dat betekent dikwijls dat men minder visueel denkt. Je hoort dan zeggen “ik heb een blackout”, “ik kan het me echt niet voorstellen” en “ik zie het niet (in)”. Wanneer je verder leest op deze website zal je ontdekken dat geniale studenten allemaal visueel studeren. Daarom zijn de studiemethodes en systemen die je ècht helpen om een wezenlijk verschil te maken allemaal visueel. Wij maakten er een artikel over dat je hier leest. Voorkom dus dat je door stress gaat blokkeren.

Vergeet ook nooit dat je ook voor studeren moet “opwarmen”. Vergelijk het maar met gaan sporten. Je begint zachtjes, je warmt eerst je spieren op en stretcht wat. Moest je dat niet doen dan riskeer je er spierscheuren aan over te houden. Dat geldt ook voor hersenen. De eerste dag dat je studeert zal je tempo nooit optimaal zijn. Je moet je hersenen nog opwarmen, wennen aan het nieuwe vak, de bewoordingen van deze prof enz… Voorzie dus wat extra tijd. Je zal die gegarandeerd verliezen voor je helemaal opgewarmd en op kruissnelheid bent.

– Wanneer je éénmaal volop aan het studeren bent zal je nog tal van andere beslissingen moeten nemen over wat je moet doen met je tijd. Je zal je soms moeten afvragen of die lange berekening nu een hoofd- of bijzaak is en of je daar dus echt 2 uren aan moet besteden. Of misschien belt er wel een vriendin die je wilt vragen over hoe jij de beste pasta al dente maakt. Telkens moet jij je de juiste beslissing nemen over hoe jij je tijd verdeelt. Zorg dus voor een goed time management systeem. Wij geven je alvast mee hoe dat werkt in het artikel “Studieplanning maken”. Je vindt via de knop in de rechterkolom, hiernaast

Overdrijf tenslotte ook niet. Per dag heb je drie tijdsblokken die je kan inzetten. Je hebt de voormiddag, de namiddag en de avond. Wanneer je echt moet doorwerken, gebruik dan 2 van de 3 blokken om te studeren en de derde voor iets anders. Kies iets leuks, iets wat jou motiveert om de volgende dag weer 2/3 van je tijd aan het studeren te wijden. Ga even langs bij een vriend, slaap eens wat langer of doe ’s avonds nog een terrasje. De oxitocines die je van ontspanning krijgt zijn een waardevolle, natuurlijke drug voor hersenen die veel moeten presteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s