Slim studeren samenvattingen

Samenvattingen, ze zijn compacter dan de oorspronkelijke cursus, vele studenten maken ze, je ze van elkaar kopiëren en ze zijn tegenwoordig zelfs (gratis of betalend) te downloaden. Hoe kan je er op een intelligente manier wat mee doen als je studeert?

Bij samenvattingen is het belangrijk 2 verschillende activiteiten goed van elkaar te onderscheiden. Idealiter doe je ze beide maar laten we ze voor de duidelijkheid uit elkaar halen. Je kan samenvattingen maken en je kan samenvattingen (daarna) gebruiken bij het studeren.

Samenvattingen maken is een goed stap in het leerproces. Je moet er immers eerst de leerstof voor doornemen, je deze voorstellen en dan opnieuw neerschrijven. Omdat het je voorstellen van iets de cruciale stap is om iets cht te begrijpen is het maken van een goede samenvatting dus een excellente studiemethode. Let wel op. Om hier echt toegevoegde waarde mee neer te zetten is het belangrijk dat je niet alleen de woorden van de prof of het boek overschrijft. Wanneer je er over nadenkt hoe je die leerstof met andere woorden kan herhalen, maak je je daar een beeld van en wanneer je dat in je eigen woorden neerschrijft, maken je hersenen intussen afbeeldingen van de abstracte leerstof uit je cursus. Let er dus voor op dat je samenvatting geen selectief knip- en plakwerk van de originele cursus wordt. Dat heeft geen enkele zin. Je hebt geen eigen mentale afbeelding van de cursus gemaakt en zal dus geen extra tijd winnen wanneer je de leerstof gaat memoriseren.

Wanneer je samenvattingen maakt, let er dan ook voor op dat je jezelf erop traint de leerstof op de 3 manieren te kunnen herhalen. Maak dat je kan uitleggen ie eigen woorden, op een simpel mogelijke manier en met de woorden van de prof. Wanneer jouw gevraagd wordt wat de formule “C9H8O4” betekent kan je bijvoorbeeld zeggen “dat is het witte pilletje dat ik neem wanneer ik hoofdpijn heb” of “dat is aspirine” of “dat is acetylsalicylzuur” antwoorden.
Wanneer je jezelf erin traint om je samenvattingen in deze 3 verschillende manieren om uit te leggen te maken, kom je nooit voor verrassingen te staan.

Het kan zelfs nog beter. Maak in plaats van een samenvattingen tekeningen van wat je studeert. Soms wordt hier wat lacherig over gedaan. Je hoort zelfs mensen spottend zeggen “moet ik er een tekeningetje bij maken?” maar het is nu éénmaal een briljante studiemethode. Die studenten die ogenschijnlijk vanzelf steeds fantastische punten behalen blijken de leerstof allemaal voor zich te zien als ze zeggen dat ze “het snappen”. Wij beschreven hoe dat begrijpen door visualiseren werkt in het artikel “Altijd geslaagd”. Je vindt het via de knop in de rechterkolom, hiernaast . Bovendien is het uittekenen van leerstof uit een gescreven cursus moeilijk. Probeer maar eens een goede, duidelijke tekening te maken van een uitspraak als “in een parlementaire democratie controleert het parlement de regering”. Als je dit kan mag je met een gerust hart naar het examen politologie.
Lijkt tekenen je net te eng? Maak dan eerst een mindmap op je op weg te helpen met de structuur. Een artikel over hoe je dat doet kan je in de rechterkolom, hiernaast, terugvinden.

Je kan een samenvatting ook gebruiken om (sneller) te studeren. Eigenlijk is dat enkel zinvol als je de samenvatting eerst zelf gemaakt hebt. Wanneer je de samenvatting van iemand anders gebruikt, sla je eigenlijk het mentale begrijpproces over. Daardoor zal het memoriseer proces een langzame en moeizame activiteit worden. En dat is jammer want wanneer je eerst op de goede manier begrijpt, gaat memoriseren daarna bijna vanzelf.

Studeer dus slim en maak eerst mindmaps, samenvattingen en tekeningen. Wanneer je deze daarna memoriseert en op de 3 manieren die we hierboven bespraken kan uitleggen, gaat het examen vanzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s