Hoe PowerPoint presentatie maken

Als student zal je dikwijls het resultaat van groepswerken, papers of onderzoeken moeten presenteren. Daarom maakten wij voor jou een artikel met tips over hoe jij een prachtpresentatie neerzet die nog lang bij je publiek blijft hangen. Dat artikel vind je via de knop in de rechterkolom, hiernaast.

Dikwijls denken mensen dat een presentatie moeten geven gelijk staat aan een presentatie moeten voorbereiden in PowerPoint. Dat hoeft echter niet. Er zijn ook andere manieren om informatie aan je publiek te tonen. denk maar aan posters of het gebruik van Prezi. De meeste grote sprekers gebruiken bovendien nauwelijks visuals.

Nochtans kan PowerPoint een handig hulpmiddel zijn als je het juist gebruikt. Daarom geven wij je hier een aantal tips.

Denk eerst en vooral aan wat je met je presentatiehulpmiddel wilt bereiken. PowerPoint is een goed instrument om je publiek dingen te tonen. Gebruik het daar dan ook voor. Een PowerPoint die te veel tekst bevat ontmoedigt het publiek je verhaal te volgen. En niemand leest al de tekst op je slide. Gebruik een plaatje of een foto om je mondelinge verhaal te ondersteunen. In het Engels zeggen ze “a picture says more than a thousant words”. En het wordt nog beter wanneer je bij die afbeelding enkele woorden zet.

Wil je toch wat woorden of zinnen kwijt of een slide? Gebruik dan een voldoende groot en consistent lettertype en houd de 6 x 6-regel in gedachte. Dat betekent dat je maximaal 6 lijnen per slide opneemt en dat elke lijn maximaal 6 woorden mag bevatten. Dat is eigenlijk al heel veel voor je publiek. Ze moeten nu tegelijkertijd luisteren en lezen. Overdrijf hier dus niet mee. Ga ook nooit te ver met animaties, geluiden of drukke achtergronden. Er is geen betere manier om je publiek snel te vermoeien.

Wil je complexe cijfergegevens delen met je toehoorders? Zet dan vereenvoudigde gegevens op je slide. Dat is overzichtelijker. Eventueel kan je de grafieken of tabellen op voorhand mailen naar je toehoorders, hun vragen bepaalde cijfers op voorhand door te nemen en hier in je betoog naar verwijzen.

Wanneer je wilt verwijzen naar iets wat op één van je slides staat, draai je dan naar je slide toe. Je staat dan met je rug naar je publiek maar je trekt hun aandacht naar de slide. Nadien draai je je gewoon terug om. Zo speel je met aandacht.

Maak ook niet te veel slides. Wanneer je jezelf tot een vijftal visuals kan beperken mag je er zeker van zijn dat deze bij je publiek blijven hangen. Je stopt je energie dan beter in 5 goede visuals dan 20 lappen tekst waar niemand wat aan heeft. Wil hen graag achteraf wat meegeven? Maak dan een beknopte hand-out om uit te delen. Onderzoek wijst immers  uit dat mensen een document werkelijk lezen wanneer sprekers hen dat na hun prestatie persoonlijk en individueel overhandigen en het maximum 1 pagina lang is.

PowerPoint en andere visuele hulpmiddelen kunnen je dus helpen om een goede presentatie neer te zetten. Overdrijf er echter niet mee en zorg vooral voor een pakkend verhaal. Mensen houden ervan wanneer een spreker hun aandacht weet te trekken en een goed verhaal vertelt. Doe daar je voordeel mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s