Presentatie geven tips

Als student zul je geregeld je werk moeten presenteren. Hoe doe je dat nu, een presentatie geven waar je toehoorders enthousiast van worden?

Eerst en vooral begint alles natuurlijk bij een goede voorbereiding. Maak dat je het onderwerp door en door en door beheerst. Dat betekent echter niet dat je je verhaal van buiten moet leren. Mensen raken pas echt geboeid door verhalen. Je zal dus zo natuurlijk moeten vertellen over je onderwerp, met die twinkeling in je ogen die “passie” heet.

Denk verder ook aan een goede structuur. Ook hier bestaat die uit drie delen: de opening of inleiding, het midden en het slot.
Een goede opening is meer dan het halve werk. Naar verluid neemt het publiek in de eerste 10 seconden een beslissing of ze naar je zullen blijven luisteren of wat anders zullen gaan doen. Je moet hun dus van meet af aan boeien. Wanneer je iets van buiten zou willen gaan leren, gebruik die tijd dan om te overdenken hoe je een goede start kan maken voor je presentatie. Schep een band met je toehoorders met een begroeting en meteen daarna kan je beginnen met een verwijzing naar een actuele gebeurtenis die iedereen kent, een vleugje humor of pakkende uitspraak. Denk voor dat laatste maar eens “I have a dream…” of “ken jij dat ook?”. Vervolgens licht je je publiek in over wat je precies met hun gaat bespreken. Geef hen als het ware een landkaart van je verhaal mee. Ze zullen zich veilig voelen dat ze niet in je betoog zullen verdwalen en blijven meer gemotiveerd om het verhaal mee te volgen. Vertel hun ook wat zij eraan zullen gaan hebben. Een publiek luistert niet zomaar. Wijs hun dus expliciet op het voordeel dat zij gaan hebben nadat zij jouw verhaal kennen. “Wanneer jullie deze tips beginnen toepassen zullen jullie al snel 500 euro per maand extra verdienen” doet de interesse van je publiek meer dan verdubbelen.
Het midden van je presentatie is de essentie van je betoog. Overdenk hiervoor op voorhand wat het punt is dat je wilt dat je wilt maken en houd dit kort en ter zake. Maak je betoog dynamisch. Stel vragen aan je publiek en beantwoord ook zo nu en dan een vraag van hen. Speel met hun aandacht en toon dat jij de expert over dit onderwerp bent.
Vat je verhaal ten slotte nog een keer samen, herhaal opnieuw wat je publiek aan je verhaal heeft en eindig met een call to action. Niets is erger dan mensen die elkaar na een presentatie aankijken en denken “geen idee waar het nu precies over ging maar we zijn blij dat het voorbij is”. En daar hebben zelfs veel (dure) sprekers last van. Leg je toehoorders daarom uit wat je wilt dat zij nu doen. “Ik wil graag dat u vanaf steeds denkt aan … want dat levert je een belastingsvoordeel op” werkt bijvoorbeeld prima.

Voor je presentatie kan je tal van instrumenten gebruiken. Hierbij denken denken de meesten spontaan aan PowerPoint of posters. Dat kan maar pas op. Het is niet omdat je een goede PowerPoint hebt gemaakt dat je presentatie ook goed is. En heb je al gemerkt dat presidenten, Martin Luther King of Steve jobs bijna nooit powerpoint gebruiken? Gewoon een bizar voorwerp meebrengen dat verband houdt met je onderwerp en dat je als opener gebruikt is een prachtig alternatief.
Vergeet nooit dat het allerbelangrijkste instrument om mee te presteren je eigen lichaam is. Gebruik grote gebaren. Die maken je verhaal dynamisch. Kijk maar eens naar foto’s van speeches van Obama of Mitterand. Hun handen tonen steeds wat ze zeggen. Je kan ook harder of sneller praten en dan weer zachter en trager. Het trekt de aandacht weer naar jou toe als het publiek zich even moet concentreren. En laat af en toe gewoon even een stilte. Zwijg, sta rustig stil, glimlach en tel in stilte dat 5. Dat lijkt misschien eng voor jou maar de mensen hebben nu éénmaal ook de tijd nodig om de informatie te verwerken. Anders haken ze af.

Een allerlaatste tip is voor de gevorderden. In de Engelse taal zeggen ze zo mooi “never walk behind the band”. Dat is vooral belangrijk wanneer jij één van de vele sprekers die op elkaar volgen bent. Het risico is dan immers reëel dat je publiek al wat vermoeid is. Misschien luisteren ze nog uit beleefdheid maar uit studies blijkt dat toehoorders achteraf meestal geen flauw meer hebben van wat de derde spreker van de namiddag te zeggen had. “The band” is immers al langsgekomen. Dat doorbreek je door iets radicaal anders te doen of je publiek even te laten bewegen. Laat hen even recht staan, van plaats verwisselen of desnoods een lied zingen. Je hebt hun aandacht gegarandeerd terug.

Ook presenteren is een vaardigheid. In het begin is het heel normaal dat alles wat nieuw en spannend aanvoelt. Daarom is het belangrijk een goed systeem te hebben. Dat hebben wij hierboven voor je beschreven. Ga hiermee aan de slag en oefen. Naarmate je meer ervaring krijgt zal je het publiek beter aanvoelen en zal je je steeds comfortabeler gaan voelen. Je boodschap blijft dan ook beter hangen en daar hangt jouw beoordeling nu net van af.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s