Studeer snel

Sneller studeren. Bijna iedere student wilt het kunnen. En toch, het is niet zo moeilijk.

Eerst moeten we even een misverstand uit de wereld hebben.
Snel studeren en snel lezen zijn twee verschillende dingen. Je valt bijna over de tips om snel te lezen. Verkennend lezen, scannen op structuurwoorden, … Er zijn tal van manieren om een tekst snel door te nemen.
Wie deze tips zomaar wilt toepassen op leren en studeren zal van een kale reis thuis komen. Studeren werkt namelijk op een andere manier.

Studeren bestaat hoofdzakelijk uit twee zaken: begrijpen en memoriseren. Om echt te kunnen begrijpen is het nodig dat onze hersenen de digitale taal uit de cursus omzetten naar analoge informatie. Ze moeten dus van de woorden beelden kunnen maken. Iedereen begrijpt immers een zin als “de zwarte auto rijdt over een verlaten weg”. Dat komt omdat onze hersenen direct een mentale foto van de informatie kunnen maken.  Wij legden dat proces uit in een ander artikel op deze site. Daarover kan je het artikel “Altijd geslaagd” via de knop in de rechterkolom, hiernaast, lezen.

Waarom dan de herhaling? Wel, wanneer je verkennend leest zal je te weten komen dat de tekst iets zegt over “auto”, “zwart”, “verlaten” en “straat”. Het doel van verkennend lezen is immers uit te maken (te verkennen) of de tekst voor jou relevante informatie bevat. Maar wat doet hij daar? In welke richting rijdt hij? Hoe snel? Daar weten we geen antwoord op en onze hersenen zullen die gaten zelf invullen.
Het risico daarvan is dat je foute dingen gaat begrijpen. We moeten dus grondig lezen opdat onze hersenen accurate beelden kunnen maken bij de tekst. Zonder zelf gaten in te vullen. Daarom is het belangrijk ruim de tijd te nemen een tekst eerst helemaal en zorgvuldig te lezen.

We kunnen ons wel oefenen op het begrijpen na de tekst gelezen te hebben. Na enige oefening kun je de twee activiteiten zelfs gelijktijdig. Eigenlijk moeten we ons daarvoor gewoon oefenen in “de dingen voor ons zien”. Daarvoor hebben onze hersenen twee dingen nodig: basisafbeeldingen en routine.
De basisafbeeldingen in ons voorbeeld zijn “auto”, “zwart”, “verlaten” en “straat”. Zonder die beelden kunnen we de zin nooit begrijpen. Wanneer je nu geografie studeert heb je dus kaarten, foto’s en prenten nodig. En voor biologie foto’s en dieren en planten. Hoe meer van die achtergrondinformatie je hebt, hoe sneller je hersenen de complexe mentale foto kunnen construeren en hoe sneller je begrijpt.

Als je het éénmaal begrepen hebt gaat memoriseren en herhalen razendsnel. Je kan je ogen even sluiten en je beeld terug oproepen. Lukt dat? Open je ogen, kijk even rond en roep het volgende beeld terug op. Controleer gewoon of je alle details en de verbanden nog kan zien en ga verder.

Wanneer je een cursus dus zorgvuldig leest en begrijpt, kan je voor het echte “blokken” dus honderd bladzijden per uur halen. Maar dan wel alleen als je erop oefent, de tekst zorgvuldig leest en genoeg achtergrondinformatie hebt opgebouwd.

Wij wensen je alvast veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s