Studeren met examenvragen

Soms lijkt het wel een fetisj van de moderne student die zich voorbereidt om te beginnen met studeren. Hij lijkt overal op zoek naar examenvragen. Er zijn zelfs studenten die er een soort bijverdienste van gemaakt hebben om examenvragen te verzamelen en te verkopen. Er bestaan zelfs fora waar je ze kan downloaden voor.

Wat heb je nu aan studeren aan de hand van oude examenvragen.

Oude examenvragen gebruiken om te studeren kan zeker nuttig zijn. Je moet ze dan wel op de juiste manier en als hulpmiddel inzetten. Studenten die beginnen met examenvragen in te studeren slaan de bal mis. Ze gaan er immers van uit dat deze vragen ook “de” vragen op het examen van dit jaar zullen zijn. en dat is zelden zo. Het zijn vragen van vroeger. Het spijtige van deze manier van studeren is dat het de zaak nodeloos moeilijk maakt. Wanneer je begint met studeren is het immers belangrijk dat je de leerstof eerst begrijpt. Je moet dat wat je cursus of handboek uitlegt voor je kunnen zien. Net zoals jij de weg van je kot naar de Oude Markt met gesloten ogen voor je kan zien. Die heb je toch begrepen? Of niet? Sterker nog. Je hebt ze gememoriseerd zonder dat je ook maar enige moeite gekost heeft. En nu kan je ze uitleggen aan iemand die je de weg vraagt. Hetzelfde geldt voor examenvragen. Wanneer jij je eigen beeld van de leerstof gevormd hebt is het een goede manier om er oude examenvragen naast te leggen. Zo kan je controleren of je de links kan zien tussen de elementen. En dat nog wel op een manier die de professor vroeger belangrijk vond. Misschien doet hij dat nog maar dat is niet gegarandeerd. Naarmate wetenschap evolueert, verandert uiteraard ook wat je ervan moet weten en wat ervan gevraagd wordt.

Wanneer jij je echter de leerstof levendig kan voorstellen, eigen voorbeelden geven en verbanden kan leggen, zal jij zonder al te veel moeite ook kunnen antwoorden op de vragen die er dit jaar op het examen gesteld worden.
Daarvoor is het alleen belangrijk dat jij op de juiste manier werkt en daarop oefent. Als jij oefent om de leerstof echt zelf te visualiseren, daar zelf voorbeelden bij zoekt en elkaar wederzijds verder helpt wanneer iemand een vraag heeft, zal je sowieso op elke vraag getraind zijn.

Daarom maakten wij een artikel op deze website over hoe dat precies werkt, studeren, begrijpen, memoriseren en herhalen. Je vindt het artikel “Altijd geslaagd” via de knop in de rechterkolom, hiernaast. Doe er je voordeel mee en geniet van een studententijd met moeiteloze examens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s