Tips voor het examen

Wanneer de examens er weer aankomen verandert de sfeer in Leuven weer radicaal. Studenten die het hele jaar voor hun eigen sfeer en gezelligheid zorgen, hebben plots veel minder tijd, zien er moe uit en praten vooral nog over het vak waarvan ze binnenkort een examen moeten afleggen.
En toch, wanneer je in Leuven studeert moet examens afleggen gewoon vaste prik van je studententijd worden. Daarom geven wij je hier een aantal tips om ook die tijd productief en zo aangenaam mogelijk door te komen.

Je hoort mensen dikwijls zeggen dat je voor de examens alles al gestudeerd moet hebben. Dat is misschien een mooi doel maar heb jij het ooit gehaald? Wij alvast niet. Laten we zeggen dat je best alles op voorhand begrepen moet hebben. Als jij je de leerstof al kan voorstellen, kan je de tijd nu gebruiken om verbanden te zien, te memoriseren en te herhalen. Als je studeert met een goed systeem en je daarin oefent is het niet zo moeilijk om steeds sneller te worden met memoriseren en herhalen. Wij geven je zo’n systeem. Je vindt het in het artikel “Altijd geslaagd” via de knop in de rechterkolom, hiernaast

Houd ook je time management goed in het oog. In tijden van stress hebben mensen dikwijls de neiging de nadruk te leggen op wat niet belangrijk en niet dringend is. Als student wasten wij onze koelkast ook dikwijls uit in die periode. En ja, dat was inclusief het vriesvak ontdooien.
Als je je op voorhand afvraagt wat het meest belangrijk en dringend is en dat vervolgens ook eerst afwerkt, zal je de stress veel beter onder controle houden. Wij maakten een artikel over hoe je dat doet. Het heet “Studieplanning maken”. je Je vindt het via de knop in de rechterkolom, hiernaast

Houd een goede maar gezonde routine aan. Een dag bestaat uit drie blokken. De voormiddag, de namiddag en de avond. 2 Ervan kan je gebruiken om te studeren. Gebruik de derde om wat leuks te doen. Ga even wat drinken met vrienden, geniet gewoon van een uurtje in de zon of ga eens winkelen. Een goede ontspanning zorgt ervoor dat er oxitocine en endorfines in je hersenen circuleren. Deze worden niet voor niets “gelukshormonen” genoemd. Ze verminderen de stress en zorgen voor de omzetting van de wat je gestudeerd hebt van het korte termijn geheugen naar het lange termijn geheugen.

Omdat die oxitocines en endorfines zo belangrijk zijn, is het ook belangrijk je slaap en voeding te respecteren. Eigenlijk is het een gratis en moeiteloze bron van de beste natuurlijke drug die je lichaam bij inspanning kan gebruiken. Natuurlijk mag je best ook een keer gewoon een Bicky, frietjes of iets anders wat jij graag wilt kiezen. Zie examens afleggen gewoon als een deel van je studentenleven en geniet ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s