Studentenvereniging Leuven

Wanneer je helemaal nieuw bent in Leuven moet je eerst een nieuw netwerk uitbouwen. Je moet immers studiegenoten leren kennen om samen groepswerken te maken, af en toe nota’s van elkaar te kunnen kopiëren, te zorgen dat je weet met wie je ’s avonds naar welk feestje gaat en er eigenlijk gewoon voor te zorgen dat Leuven een soort tweede thuisstad wordt. Er wordt immers gezegd dat de vriendenkring die je in je studententijd opbouwt de belangrijkste van je leven is. En dat is waar. Met wie je omgaat in je studententijd heeft een grote impact op je verdere professionele leven. Daarom is het een goed idee om lid te worden van een studentenvereniging.

In Leuven zijn er twee soorten studentenverenigingen. Er zijn de studentenkringen en studentenclubs.

De studentenkringen zijn per faculteit georganiseerd. Nog voor het academiejaar begint, organiseren de meeste van hen introductieweekends voor de “newbees”, ze tonen je de belangrijkste plaatsen waar je moet zijn en organiseren allerlei andere studentikoze activiteiten. Die gaan meestal van peter en meter avonden en feestjes over inhoudelijke debatten tot heuse cultuurweekends. Meestal verzorgen zij ook de cursusdienst van de faculteit. Je kan er dus terecht voor alle boeken en cursussen die je niet in Acco kan vinden. Ook vertegenwoordigen zij de studenten bij de universiteit zelf. Zo heb je inspraak in beslissingen over het studieparcours dat je in de volgende jaren zal doorlopen.
Lid worden van een studentenkring is dus bijna net zo belangrijk als je inschrijven bij de universiteit zelf.
De grotere studentenkringen zoals Medica (voor geneeskunde), Economika (voor economie en bedrijfswetenschappen) of VRG (voor rechten) kennen verdere onderverdelingen per jaar met “jaarpresidia” die voor elk studiejaar specifieke activiteiten organiseren.
Van de fameuze studentendopen hoef je alvast geen schrik te hebben. Elk jaar worden ze minder gewaagd en zelfs ludieker. Bovendien zijn ze facultatief. Als je niet graag vuil wordt, sla je ze gewoon over.

Studentenclubs staan los van de universiteit. Oorspronkelijk waren ze regionaal georganiseerd. Zo gingen Nederlanders die in Leuven kwamen studeren bij Hollandia en werden Limburgers lid van Hesbania. In de loop der jaren zijn vele van deze clubs meer vriendengroepen geworden. Je moet dus niet noodzakelijk meer van een bepaalde regio te komen. Je herkent de leden van studentenclubs aan het lint dat ze over hun borst dragen.
Meestal organiseren zij een wekelijkse activiteit zoals bowling, een cantus of iets degelijks. Op andere avonden vind je hen meestal in hun clubcafé.
Leden van studentenclubs kennen elkaar op de duur door en door. Zo vormen zij een vriendengroep, maken vrienden bij andere clubs en vormen een netwerk dat nog jarenlang blijft meegaan.

Redenen genoeg dus je in te schrijven bij de studentenkring van jouw faculteit en, waarom niet, een kijkje te nemen bij de club van je keuze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s