De kracht van herhaling

Een oude volkswijsheid dat je 7 keer moet leren en 7 keer zal vergeten. En dat is waar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat van alles wat we leren, we in de volgende 24 uren 80% weer vergeten. Daarom is herhaling net zo belangrijk. Hier zetten we de belangrijkste tips om te herhalen voor jou op een rijtje.

Werk in verschillende lagen. Briljante studenten leren nooit in één keer alles. Sterker nog. Ze laten zich niet ontmoedigen door wat ze niet begrijpen maar gaan gewoon verder. Ze willen zich eerst een algemeen beeld van de leerstof vormen. Omdat de beste methode om te studeren je de leerstof visualiseren is, kan je dat voorstellen als een tekening of een schilderij maken. Eerst moet je de contouren schetsen en inschatten hoeveel je op je tekening moet passen. Doe dat als je de eerste keer iets nieuws studeert. Begrijp je nog niet alle details? Geen paniek! Je komt er immers nog op terug. En telkens zoek je naar die informatie om een preciezer beeld te vormen. Totdat je je de leerstof helemaal kan voorstellen. Je tekening is dan perfect.

Gemiddeld hebben mensen er zo’n zeven keer voor nodig om eer ze alle details opgenomen hebben. Natuurlijk betekent dat niet zeven keer “blokken”. Het begint eigenlijk met naar de les gaan. Dan orden je je nota’s en brengt structuur aan. Wanneer je nu de cursus naleest, onderlijnt en begrijpt, zit je eigenlijk al aan vier keer. Leun vervolgens eens keer rustig achterover, vraag jezelf af hoe je je dat alles nu kan voorstellen. Het is de vijfde keer dat je de leerstof doorneemt en misschien wel de belangrijkste. Hier vorm je immers een eigen beeld van wat je boek in woorden uitlegt. Wanneer je deze fase goed doet wordt de rest kinderspel. Sluit je ogen nu eens en denk terug aan je leerstof en hoe je die voorgesteld hebt. Komt je beeld nu niet gewoon terug? Ja? Dat is prima. Anders neem je de cursus er best even bij om te kijken wat je gemist hebt. Doe dat gewoon tot “het plaatje klopt”. Als jij je ogen kan sluiten en dat beeld direct terug komt gaat het nooit meer weg. Meestal betekent dat dat je de leerstof zo’n vijf à zes keer doorgenomen hebt.

Wanneer je nu herhaalt voor een examen hoef je je maar gewoon af te vragen of je alles opnieuw voor je kan zien. Dat is dan de zevende keer herhaling. En die gaat razendsnel. Studenten die zich hierin oefenen kunnen zo gemakkelijk honderd bladzijden per uur herhalen. Eigenlijk is herhalen dus eigenlijk re-visualiseren. Je ziet het opnieuw voor je.
En wanneer je er een gewoonte van maakt om overal voorbeelden te zien, herhaal je nog meer, is je beeld nog scherper en werk je nog sneller. Daarom is het ook zo interessant om naar het nieuws te kijken, een krant of tijdschrift te lezen of naar een museum te gaan. En om je werkelijk te stimuleren overal voorbeelden en verbanden te zien mogen wij je een korting van 50% geven bij een abonnement op Trends of Knack. Dat aanbod geldt enkel via deze link.

En zo klopt de oude volkswijsheid. Je moet zeven keer herhalen en zeven keer vergeten. En misschien meer. Maar dat is helemaal niet moeilijk. Als je er maar een goed systeem voor gebruikt en genoeg voor oefent. Want herhaling maakt perfect!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s