Studeren met muziek

Wanneer je moet studeren is het belangrijk om voor jezelf een aangename situatie te creëren. Ook muziek opzetten kan daarbij helpen. Talrijke studies wijzen dat uit. Maar dan moet je wel de juiste muziek kiezen. Daarom geven wij je hier een overzicht.

In het algemeen kan vooral niet-vocale muziek gebruikt worden bij het studeren. Meestal is dat klassieke muziek maar ook jazz kan dienen.

Wanneer je een cursus wilt onderlijnen, begrijpen of verwerken is het belangrijk dat onze hersenen creatief zijn. Studeren is immers vooral begrijpen, de leerstof voor je zien en verbanden leggen. Daarover vind je op deze blog tal van artikelen. Lees daarover zeker “Altijd geslaagd”. Je vindt het via de knop in de rechter kolom. Om onze hersenen in zo’n creatieve bui te brengen helpt om muziek op te zetten met een ritme van ongeveer 60 slagen per seconde. Daarmee brengen we onze hersenen immers op hetzelfde ritme als onze hartslag. Typevoorbeelden van deze muziek zijn Mozart, Hayden, Beethoven en wat in de klassieke muziek de “Weense periode” genoemd wordt. Op YouTube vind je er playlists van.

Wanneer je klaar bent met studeren en je je hersenen in een ideale staat wilt brengen om kennis in je lange termijn geheugen op te slaan, kan je het beste de Largo- en Adagio-passages opzetten van muziekstukken die tussen 1600 en 1750 gecomponeerd werden. Typische voorbeelden daarvan zijn Bach, Händel en Vivaldi. Ze maken de hersenen rustig en helpen een “alpha state” te induceren.

Soms kan je ook vocale muziek kiezen. Zo is het natuurlijk goed om Franstalige muziek op te zetten als je Frans studeert of Arabische muziek wanneer dat het vak is waar je mee bezig bent. Je hersenen zullen onbewust de zinsbouw en grammaticale constructies gaan kopiëren.

Wil je even een boost, vlak voor je naar een examen trekt? Zet dan eens “We are the champions” van Queen of “The final countdown” op. We associëren die nummers heel gemakkelijk met succesprestaties en gaan ons dan weer een beetje zo voelen.

Kortom, wanneer je muziek met verstand inzet, help je jezelf weer een extra stap vooruit. Kies alleen de juiste muziek voor het doel dat je wilt bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s