Hoe leren leren

Iedereen kent er wel. Studenten die de leerstof gewoon vanzelf lijken te kennen. Ze lijken er nooit iets voor te moeten doen en, wat nog sterker is, als je er hun naar vraagt zijn ze er verwonderd over. Ze zullen misschien zelfs beamen dat het vanzelf gaat en ze kunnen je dus ook niet vertellen hoe dat dan werkt. En toch sterven we eigenlijk van verlangen om erachter te komen wat die briljante studenten dan precies anders doen. Want meer tijd in studeren stoppen is het kennelijk niet.

Het geheim ligt eigenlijk in het verloop van een leerproces. Wij vertellen je hier hoe dat precies werkt.

Of je nu leert zwemmen, autorijden, Mandarijn Chinees praten of studeren, elk leerproces verloopt in 4 stappen. Het begint wanneer men nog “onbewust onbekwaam” is en loopt tot de fase waarin men “onbewust bekwaam” geworden is.
Elk leren begint vanuit een soort frustratie, een gevoel dat het allemaal niet loopt zoals het zou moeten lopen. Dat is een eerste, cruciale fase in elk leren. Hier wordt je “bewust onbekwaam”. Je beseft dat je iets nog niet kan en dat je het moet gaan leren. In deze fase wordt je motivatie als het ware geboren en ga je op zoek naar een oplossing. Je zoekt uit hoe en waar je kan leren wat je nodig hebt.
Vervolgens leer je nieuwe technieken om dat te kunnen doen waarvan jij beslist hebt dat je het wilt kunnen. Het verloopt met vallen en opstaan. In het begin is alles verre van perfect. Je hebt veel oefening en bijsturing nodig maar langzaam aan krijg je de technieken onder de knie. Na verloop van tijd word je er zelfs steeds beter in. Je wordt nu langzaam “bewust bekwaam”. En dat is goed nieuws. Je bent er bijna.
Na veel oefenen, soms nog een keer vallen, weer opstaan en opnieuw oefenen gaat het alsmaar vlotter. Je krijgt altijd meer routine en denkt minder na over hoe je dat precies moet doen. Je zet de verschillende altijd maar vlotter tot het op den duur vanzelf lijkt te gaan. Nu ben je “onbewust bekwaam” aan het worden. En dat is precies de fase waarin die briljante studenten die massa’s punten halen zonder precies te weten wat ze daar voor doen zich bevinden.

Zo’n leerproces vraagt natuurlijk wel wat tijd. Soms lijkt het er zelfs op dat heel wat mensen zich blijven bevinden in het “onbewust onbekwame” stadium. De techniek aanleren en oefenen, “bewust bekwaam” worden, dus vraagt over het algemeen zo’n 100 dagen in volle toewijding oefenen. Na ongeveer een jaar beland je ten volle in het stadium waarin je “bewust bekwaam” geworden bent.
Dat is ook de reden waarom zo weinig mensen echt goed worden in wat ze leren. In 100 dagen of een jaar geven velen het intussen op. Zo blijft het leerproces hangen of valt het zelfs terug.
Wie echt tot het uiterste wilt gaan om een echte topper in wat hij doet te worden neemt daarom dikwijls een coach. Zo iemand naast je hebben houd je op koers, blijft je je stappen die je al vooruit zette tonen en voorkomt dat je onderweg stopt omdat je eerst je onbekwaamheid ziet. Hij begeleidt je tot de top. Heb jij immers ooit van een olympisch sporter zonder coach gehoord?

Wil jij ook echt evolueren en je inzetten om uiteindelijk vanzelf te studeren en blijvend prachtige resultaten te behalen? Vul dan het contactformulier op deze website in. Wij contacteren je voor een gesprek. En als jij ons ervan kan overtuigen dat jij echt wilt leren, begeleiden wij je met alle plezier. Tot jij “onbewust bekwaam” briljante resultaten neerzet!
Hoe wij werken en welke technieken wij je leren lees je gratis op de site. Dat geven wij je gewoon zo cadeau. Doe er dus je voordeel mee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s