Coaching voor studenten

Coaching is tegenwoordig een modewoord. Er bestaan coaches voor alles. Je hebt sportcoaches, mental coaches, Mindfulness coaches en zelfs presidenten hebben tegenwoordig een coach. De benaming coach is niet wettelijk geregeld. Daardoor kan iedereen die in de mode wilt zijn zichzelf coach noemen. Wij geven je daarom hier tips om de bomen door het bos te blijven zien en een goede coach te uit te kiezen.

Coaching is ontstaan uit de positieve psychologie en gaat erom dat de coach je bijstaat om het doel dat jij wilt realiseren te bereiken. Laten wij ervan uit gaan dat het jouw doel is om zo’n manier te leren studeren dat jij er plezier aan beleeft en gemakkelijk goede en blijvende resultaten behaalt. Als dat niet zo is ben je immers wat verdwaald. Google dan opnieuw en voer samen met het woord “coaching” een ander woord zoals “hardlopen”, “roeien”, breien” of wat je dan ook wil gaan oefenen mee in. Een coach zal jou begeleiden en daarbij altijd uitgaan van jouw gedrag. Daarbij zal hij je soms kritische vragen stellen, je adviezen of tips geven. Deze zijn erop gericht dat jouw inzicht in wat je doet toeneemt. Zo zal je dat inzicht ook snel in je gedrag gaan integreren en bereik je je doel. Vergelijk een coach dus maar met een spiegel. Hij reflecteert jou gedrag en geeft je daarbij aan wat je goed doet en doet je denken over wat er nog beter kan. Zo wordt jouw gedrag keer op keer meer gericht op met plezier en gemak prachtige en blijvende resultaten behalen. Studenten coachen heeft dus weinig te maken met leerstof uit een cursus opvragen. Zo blijft er immers steeds een nieuw vak om in te studeren en ontwikkel je zelf niet.

Hieruit komen een aantal dingen naar voren. Zo heeft een goede coach een positieve ingesteldheid. Hij begeleidt je immers om je gedrag te optimaliseren en doet je nadenken. Dat neem je toch veel gemakkelijker aan van iemand die positief tegen de dingen aankijkt? Hoewel een coach je niet per definitie op hetzelfde pad moet voorgegaan zijn, is het wel belangrijk dat hij begrip heeft van wat jij wilt leren. Zo is de coach van Bill Clinton en Michael Jordan geen topsportende ex-president en zo hoeft een studiecoach ook geen 3 doctoraten te hebben. Het is echter wel belangrijk dat hij voldoende over studeren weet om jou kritische feedback op je gedrag te geven. Een coach heeft verder ook een besef hoe gedrag werkt en hoe je dat door inzicht kan verbeteren. Hiervoor is een bepaald psychologisch inzicht nodig. Vraag jouw aspirant coach hoe hij dat kan aannemelijk maken. En last but not least, je moet een coach ook echt vertrouwen. Een coach werkt immers met jou mee om jouw gedrag te optimaliseren. En als je hem daar geen juiste informatie over wilt geven kan je net zo goed de wolken in de lucht gaan tellen. Controleer dus steeds of het echt klikt met een studiecoach, of hij voldoende voeling met studeren heeft en je kan helpen om gedrag bij te stellen.

Wij hanteren soortgelijke criteria wanneer wij studenten coachen om briljante studenten neer te zetten. Zo moet een student echt willen werken aan zichzelf. Niet enkel aan de resultaten op de test of het examen van morgen maar echt zijn eurocent echt willen doen vallen. Dan willen wij graag onze kennis, ervaring, hulp en vriendschap inzetten om jou te tonen hoe het werkt. En om je te laten ontdekken dat briljant studeren eigenlijk zelfs niet zo moeilijk is.
Andere studenten verwijzen wij heel graag door naar anderen. Er zijn immers mensen genoeg die aanbieden je te helpen met studeren. Als jij je echter echt wilt evolueren tot iemand die punten aantrekt zoals een honingpot bijen en daarvoor ook moeite wilt doen, vul dan het contactformulier op deze site in. Wij contacteren je en we bekijken samen of we in zee gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s