Pygmalion voor studenten

Pygmalion was een beeldhouwer in het oude Griekenland. Hij hakte een stenen vrouwenbeeld uit dat zo mooi was dat hij er zelf verliefd op werd. Later pikten ook toneelschrijvers en Disney het concept op en maakten er “My fair lady” van.  Dat verhaal gaat over een meisje dat voor een rijke edelman gaat werken. Hij wordt verliefd op haar maar in vroegere tijden zou het “klassenverschil” hun liefde onmogelijk gemaakt hebben. Daarom toont hij haar hoe zich als edelvrouw kan gaan gedragen. Ze doet het, ze “acteert” dus eigenlijk eerst dat ze een edelvrouw is, hoewel ze maar het dienstmeisje is, en, na verloop van tijd, pikt haar omgeving haar nieuwe gedrag op en begint haar ook zo te behandelen. Louter door zich anders te gedragen slaagt het dienstmeisje er dus in dat anderen haar anders behandelen en dat ze uiteindelijk een edelvrouw wordt.

Het idee werd onderzocht in de psychologie. In de jaren ’60 leidde Robert Rosenthal één van de bekendste experimenten daarrond. Hij nam een willekeurige klas met studenten en vertelde hun nieuwe leraar dat hij voor een klas met intellectuele supertalenten zou staan. Hij mocht hun dat niet vertellen maar moest hen wel op die manier behandelen.Toen de studenten op het einde van het jaar opnieuw getest werden, bleek dat de studenten met de leraar met de positieve attitude, ook echt prachtresultaten bereikten.

Heel kort door de bocht gezegd kan je een nieuw persoon kan worden, louter en alleen door je anders te gaan gedragen. “Fake it untill you make it”, dus.

Ook jij, als student, kan dus al een stap op weg zetten om een briljante student te worden. Het enige wat je daarvoor moet doen is uitzoeken hoe briljante studenten zich gedragen. En die informatie krijg je op deze website gewoon cadeau. Lees zeker het artikel “Altijd geslaagd” via het menu in de rechterkolom. Dat legt je haarfijn uit hoe briljante studenten anders studeren. Met moderne psychologische technieken werden dergelijke studenten geobserveerd en daaruit werden gedragingen afgeleid die jij ook kan aannemen. Ga dus meer visueel studeren en maak schema’s en tekeningen. Discussieer met andere studenten over wat je leerde, leg elkaar delen uit de cursus opnieuw uit. Volg de actualiteit van wat je studeert en lees kranten en tijdschriften. Zorg dat je de leerstof op verschillende manieren kunt uitleggen en geef op het examen de leerstof terug weer op je eigen, creatieve manier. Je zal zien dat eerst je medestudenten en vrienden en later assisten en proffen jouw nieuwe gedrag zullen gaan oppikken. Dan zullen ze je ook zo gaan behandelen en wordt jij die briljante student.

Om een betere en zelfs briljante student te worden ga je je dus eerst als briljante student gedragen. Vanaf wordt je ook effectief, stap voor stap, een briljante student. Pygmalion! Ofwel: “fake it until you make it”.
Veel plezier en succes ermee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s